info@suicidepreventiecentrum.nl

Suïcide in beeld

Suïcide in beeld

In de Netflix serie ‘Thirteen reasons why’ wordt er in beeld gebracht hoe de hoofdpersoon suïcide pleegt. De discussie laaide op of dit wel of niet door de beugel kan, of dit wel verantwoord was.

In de Netflix serie ‘Orange is the New Black’ worden zowel suïcide als zelfbeschadiging in beeld gebracht. Trigger waarschuwingen werden afgegeven en er ontstond weer een (lichtere) discussie.

In eerste instantie reageer ik toch wel geschokt; “hoe kunnen ze dit nu doen? Dit gaat mensen op ideeën brengen.” Als ik hier thuis een opmerking over maak ontstaat er een interessante discussie. De reactie op mijn opmerking was eigenlijk een vraag; “waarom zouden ze dat niet laten zien? Het is toch iets wat in onze maatschappij voorkomt?”

Ik sputter nog wat tegen, maar in mijn hoofd weet ik al dat dit klopt. Suïcide komt voor in onze maatschappij en we willen het bespreekbaar maken, dus waarom dit niet in beeld brengen?

Nu, en paar dagen later, is mijn mening hierover duidelijker geworden. Suïcide maakt deel uit van onze samenleving en dat hoeven we niet weg te stoppen. Het argument dat ‘zien doet volgen’ klopt wel, maar dat gaat voor zoveel dingen op. Als we vanuit het standpunt willen werken dat suïcide niet in beeld mag komen omdat dit mensen op ideeën brengt, het kopieergedrag in de hand werkt, dan ken ik nog wel wat situaties.

  • Dood door verwurging
  • Dood door overdosis
  • Dood door lichamelijk geweld
  • Dood door kogels
  • Dood door vergiftiging
  • Lichamelijke geweldpleging
  • Geestelijke geweldpleging
  • Pesten (fysiek en digitaal)
  • Seksueel misbruik
  • Etc.

Bovenstaand lijstje bevat gebeurtenissen die in onze maatschappij voorkomen en die elke dag, meerdere malen per dag, in beeld gebracht worden. Het zijn negatieve aspecten van onze samenleving die we allemaal willen voorkomen. Maar ook voor deze gebeurtenissen gaat het ‘zien doet volgen’ principe op. Ook hier is er kans op kopieergedrag. Dus waar ligt dan het verschil met betrekking tot het in beeld brengen van suïcide?

Als we ervoor kiezen om onze maatschappij in al zijn geledingen in beeld te brengen, dan hoort suïcide daar ook bij toch? Kiezen we ervoor om suïcide niet in beeld te brengen dan moeten we de andere negatieve aspecten ook niet meer in beeld brengen lijkt mij.

Misschien moeten we het thema suïcide eens anders benaderen. Misschien moeten we accepteren dat suïcide voorkomt in onze maatschappij, dat het ‘erbij’ hoort. En dan vervolgens er aan gaan werken om dit zoveel mogelijk te voorkomen, net zoals we dat doen bij andere ‘geweldsmisdrijven’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *