info@suicidepreventiecentrum.nl

Lotgenotengroep Suïcidale Gedachten

Lotgenotengroep Suïcidale Gedachten

Sinds 10 mei draait er een lotgenotengroep voor mensen met suïcidale gedachten. De groep wordt begeleid door twee ervaringsdeskundigen. Nu de eerste bijeenkomsten zijn geweest is het tijd om een kort verslag te geven over de ervaringen tot nu toe.

Het tot stand brengen van dit initiatief verliep stroef. Vanuit de hulpverlening werd er gematigd enthousiast op de plannen gereageerd. Vragen over verantwoordelijkheid en de angst voor kopieergedrag en versteviging van de gedachten kwamen elke keer naar voren. Daadkrachtige uitspraken werden er niet gedaan, de twijfel overheerste.

Vanuit de hoek van ervaringsdeskundigen, naasten en nabestaanden kwamen daarentegen alleen maar positieve reacties. Voor ons reden om maar gewoon van start te gaan. En dat hebben we vormgegeven met een voorlichtingsbijeenkomst (met dank aan Jeugdhulp Friesland voor de gastvrijheid) voor geïnteresseerden.

Op vrijdag 10 mei was de eerste bijeenkomst een feit, nog geen volle groep, maar er was een begin. De reactie van de deelnemers was positief, zij voelden zich gehoord en vrij om te zeggen waar zij mee zaten. Het vertrouwen dat de begeleiders uitstraalden was voor de deelnemers reden genoeg om zich veilig te voelen.

Ondertussen komen de aanmeldingen mondjesmaat binnen, sommige nog met een twijfel, anderen met enthousiasme: ‘eindelijk eens praten zonder bang te zijn voor alarmbellen’.

Wat opvalt is de vraag of er ook lotgenotengroepen voor naasten en nabestaanden gaan komen. Iets waar duidelijk behoefte aan is. We hebben dan daar ook plannen toe, maar eerst deze groep maar eens ervaren. Naast de vraag om een groep voor naasten of nabestaanden kwam ook de vraag binnen of er ook mogelijkheden waren om een groep op te starten voor hulpverleners die met suïcide bij cliënten te maken hebben/hebben gehad. Wij hebben besloten om ook voor deze groep mensen te kijken wat we kunnen doen.

De lotgenootgroepen worden gedraaid op vrijwillige basis, de gemaakte kosten worden door ons privé gedragen. Het zou mooi zijn als hier op een of andere manier een subsidie of bijdrage voor zou komen, we kunnen dan uitbreiden en de andere groepen ook laten starten. Tot nu toe is het niet gelukt om financiële steun te krijgen, maar we geven de moed niet zo snel op en gaan ervan uit dat het nog gaat komen.

Voorlopig doen we het gewoon, omdat we vinden dat het nodig is. Want uiteindelijk draait het erom dat we proberen zoveel mogelijk mensen te kunnen ondersteunen bij het dragen van hun gedachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *