info@suicidepreventiecentrum.nl

Inzet Ervaringsdeskundigen in de Praktijk

Inzet Ervaringsdeskundigen in de Praktijk

Het Expertisecentrum Trauma & Verlies en Boedies zijn per 1 januari 2019 een samenwerking aangegaan. In het kantoor van het Expertisecentrum in Groningen zijn de ervaringsdeskundigen in het vervolg vrijdags beschikbaar om ondersteuning te bieden aan mensen die te maken hebben met psychische problemen.  Deze mogelijkheden zijn niet alleen beschikbaar voor cliënten van het expertisecentrum, maar voor iedereen die ondersteuning zoekt die gebaseerd is op eigen ervaringen.

De samenwerking is tot stand gekomen met behulp van een subsidie van ZonMw. Het project gaat om het beschikbaar maken van ervaringsdeskundige ondersteuning bij vrijgevestigde psychologen en psychiaters. De inzet van ervaringsdeskundigen binnen ggz instellingen begint steeds meer vorm te krijgen, een vaste waarde te worden. Bij vrijgevestigde praktijken is dit nog niet het geval. Niet omdat zij niet willen, maar omdat er geen financieringsmogelijkheden zijn. Helaas wordt de inzet van ervaringsdeskundigen nog steeds niet vergoed door de zorgverzekeraars. Dankzij de subsidie van ZonMw kunnen er nu twee ervaringsdeskundigen ingezet worden bij het Expertisecentrum Trauma & Verlies in Groningen e.o..

De eerste gesprekken zijn ondertussen gevoerd en de reacties van de cliënten zijn erg positief. De gesprekken leveren duidelijkheid, hoop en herkenning op bij de mensen. In de gesprekken met naasten van mensen die suïcide hebben gepleegd krijgen de naasten rust en antwoord op enkele vragen waarmee zij zitten. Door zowel de naaste als door de ervaringsdeskundige worden de gesprekken als erg fijn ervaren.

Wil je meer weten over de mogelijkheden die Boedies kan bieden op het gebied van individuele gesprekken over bijvoorbeeld suïcidaliteit? Neem dan contact op via een van de onderstaande mailadressen:

Voor Groningen: secretariaat@ec-tv.nl en voor de rest van Nederland: info@boedies.nl


Het project “Inzet Ervaringsdeskundigen in de Praktijk” is mede mogelijk gemaakt door ZonMw.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *