info@suicidepreventiecentrum.nl

Brandstof om te blijven leven.

Brandstof om te blijven leven.

Ieder mens heeft een vlammetje branden, bij sommigen brandt het groot en fel, bij anderen gaat hij nog net niet uit. Het vlammetje houdt ons als mens in leven. Het zou vergeleken kunnen worden met de waakvlam van de cv-installatie. Als het nodig is (water verwarmen) dan slaat hij aan en brandt fel, als het niet nodig is brandt hij rustig en als hij uitgaat doet de cv niks. Zo is het ook met de menselijke waakvlam. Als het nodig is brandt hij fel, als het niet nodig is brandt hij rustig, gaat hij uit dan doet je eigen installatie (lichaam) het niet meer.

Net als de cv-installatie heeft ons vlammetje ook brandstof nodig. Draai je de gaskraan dicht, of haal je de stekker uit het stopcontact, dan is er geen brandstof en is het apparaat dood. Zo werkt het ook met onze menselijke waakvlam. Als er geen brandstof is, dooft de vlam, stopt je hart en is het leven voorbij. Het grote verschil tussen de twee waakvlammetjes is de duidelijkheid over de benodigde brandstof. Om de cv-installatie werkend te houden heb je gas en elektriciteit nodig, maar voor onze installatie is dit niet zo duidelijk.

Mensen met suïcidale gedachten hebben te maken met een, in veel gevallen afnemende, brandstof aanvoer die niet voldoende is. De leiding wordt afgeknepen, is verstopt. Om ervoor te zorgen dat de aanvoer weer op peil komt is er werk aan de winkel. Soms weinig, soms veel en soms is het te laat. Je zou het kunnen vergelijken met een waterkoker die verkalkt is en het niet meer goed doet. Soms volstaat het om hem een keer te ontkalken, soms moet je hem tien keer ontkalken of moet je een heftiger middel gebruiken en soms is dat geen optie meer en kun je hem beter wegdoen.

Waar je de waterkoker makkelijk kunt vervangen door een nieuwe te kopen, gaat dat met ons leven niet. Je haalt niet zomaar even een nieuw leven. Als we het over mensen hebben, dan zou dit de groep mensen kunnen zijn die bewust uit het leven (willen) stappen. Waar we de waterkoker wegbrengen om een recycle proces in te gaan, willen deze mensen het liefst hun leven “wegbrengen” om een euthanasie proces in te gaan. Hun pogingen om er nog iets van te maken hebben geen succes gehad, hebben niet kunnen brengen waarop gehoopt was.

Voor de anderen is het schoonmaken van de brandstofleiding een waar gevecht. De verstoppingen kunnen veroorzaakt worden door eigen gedachten. Een laag zelfbeeld, zelfstigma, verlies, pijn, eenzaamheid, hier zijn veel oorzaken voor te vinden, voor ieder mens is dat anders, want we zijn allemaal uniek. Het zoeken naar het meest effectief werkende schoonmaakmiddel is dan ook voor iedereen anders, er is geen enkele samenstelling die bij iedereen hetzelfde effect heeft. Het gaat hier om maatwerk. 

En als de strijd gestreden is, de leiding schoon is, is het nog niet voorbij. Er moet dan een nieuw gevecht geleverd worden, het krijgen van de juiste brandstof. Ook hier geldt dat het voor iedereen anders is, de samenstelling van de brandstof is voor iedereen anders, want we zijn immers uniek. Een van de onderdelen van de brandstof die voor iedereen van belang is, is het hebben van verbinding. Verbinding met jezelf en verbinding met de mensen om je heen, de maatschappij. Op het moment dat dit bestanddeel tot stand is gekomen gaat de waakvlam al beter branden, stabieler en helderder. De grootste strijd is nu gestreden, er moet “alleen nog maar” gewerkt worden aan de overige bestanddelen, fine tuning van de samenstelling. Maar als er verbinding is, komen de andere bestanddelen vaak makkelijker in beeld.

De gevechten om de leiding schoon te krijgen en de juiste brandstof te vinden zijn in de meeste gevallen niet zo eenvoudig, ze kunnen behoorlijk zwaar zijn. Maar het zijn gevechten die je niet in je eentje hoeft te voeren. Als je cv-installatie het niet goed doet haal je er een monteur bij, dus waarom zou je dat niet doen als het om je eigen installatie gaat. Welke monteur je nodig bent is iets wat uitgezocht moet worden. Je start met een allround monteur, blijkt dat deze het probleem niet kan oplossen dan haal je er een specialist bij.

“Herstellen doe je zelf, maar niet alleen”

Zo werkt het ook voor je eigen installatie, je gaat naar de huisarts. Kan de huisarts je hier niet mee helpen dan zoek je meer gespecialiseerde hulp. Je schakelt dan een ervaringsdeskundige in, zoekt lotgenotencontact, gaat naar een wijkteam of gaat naar een POH-GGZ. Kom je er dan nog niet uit dan zoek je hulp bij de specialistische GGZ. En misschien heb je het meeste baat bij een combinatie van deze verschillende monteurs, met ieder hun eigen specialisme. Om te bepalen welke monteur jij nodig bent kun je maar een ding doen. Op onderzoek uitgaan, in gesprek gaan en het uitproberen.

Ben jij opzoek naar een monteur? Start dan bij je huisarts of zijn POH-GGZ. Wil je eerst kijken of lotgenotencontact je zou kunnen helpen? Kijk dan eens op de site www.suicidepreventiecentrum.nl.

Koos de Boed