info@suicidepreventiecentrum.nl

Onderzoek naar de invloed van overeenkomsten

Onderzoek naar de invloed van overeenkomsten

Bernice Pescosolido (Professor of Sociology in the College of Arts and Sciences at IU Bloomington) heeft onderzoek gedaan naar de invloed van overeenkomsten op het ontstaan/bevorderen van suïcidale gedachten.

Zij maakt deel uit van een team onderzoekers dat is gaan onderzoeken of overeenkomsten (‘samenes’) invloed hebben op suïcidaliteit. Zij kwamen tot de conclusie dat dit heel wisselende invloeden heeft en afhankelijk is van de soort overeenkomst.

In het onderzoeksrapport staat onder andere deze grafiek. Hierin wordt aangegeven hoeveel invloed bepaalde overeenkomsten hebben. De overeenkomst dat de deelnemers aan het onderzoek uit hetzelfde land komen heeft geen invloed, het delen van werkeloosheid niet tot nauwelijks, maar overeenkomsten op het psychische vlak juist wel. Het gaat hier om positieve invloed, dus niet dat het elkaar versterkt, maar juist suïcidaliteit verminderd.

Een mooi onderzoek met duidelijke uitkomsten (om het onderzoek te lezen klik hier). Maar eigenlijk ook geen verrassende uitkomst. Iedereen weet ondertussen dat het hebben van lotgenotencontact helpend en ondersteunend is voor de deelnemers, toch? Voor hen die hier nog steeds aan twijfelen, lees het onderzoek!.

Het onderzoek toont duidelijk aan dat het hebben van contact met anderen die met dezelfde ‘problemen’ te maken hebben erg belangrijk is. Daarom is het ook belangrijk dat activiteiten op het gebied van suïcidepreventie niet alleen top-down, maar ook bottom-up moeten plaatsvinden. Gelukkig zijn er steeds meer activiteiten die met behulp van, of door ervaringsdeskundigen worden opgestart. Het Suïcide Preventie Centrum Harderwijk is een van deze initiatieven. Ontstaan en geïnitieerd vanuit ervaringsdeskundigheid met steun van de gemeente. De eerste stap om een droom werkelijkheid te laten worden; Verspreid over Nederland een netwerk van suïcide preventie centrums waar iedereen op een laagdrempelige manier ondersteuning en begeleiding kan vinden vanuit ervaringsdeskundigheid in samenwerking met hulpverleners en welzijnswerkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *