info@suicidepreventiecentrum.nl

Week van de psychiatrie

In 2021 wordt de Week van de Psychiatrie gehouden in de laatste week van maart, van 22 t/m 28 maart.

Het thema van de Week van de Psychiatrie 2021 is: BETEKENISVOL MEEDOEN

Een psychiatrische diagnose is veelal taboe en het beïnvloedt de manier waarop mensen zichzelf zien en worden gezien, ingrijpend. Men ervaart discriminatie, vooroordelen en uitsluiting. Tweederde van deze mensen stopt met activiteiten en zwijgt over problemen uit angst voor stigma. Stigma en zelfstigma belemmeren herstel, en maakt dat mensen hulp vermijden. Veel mensen ervaren stigma als zwaarder dan de aandoening zelf.

Op woensdag 24 maart (van 14.00 tot 15.00 uur) organiseerden Malu Gevers en Koos de Boed het webinar “Betekenisvol meedoen na een suïcidepoging”

Na een suïcidepoging hebben veel mensen moeite om weer deel uit te maken van de maatschappij. Deels door zelfstigma (schaamte) deels door stigma (als je dat doet dan ben je gek of een egoïst) en deels door handelingsonbekwaamheid. In het webinar geven Malu en Koos de deelnemers een kijkje in hun herstel en beantwoorden vragen. Het is niet alleen een mogelijkheid om die vragen te stellen die je niet direct aan iemand met suïcidale gedachten durft te stellen, maar ook een mogelijkheid om te vragen wat zij hebben gemist, wat zij graag anders zouden willen zien.