info@suicidepreventiecentrum.nl

(blog) Het leven is (g)een feestje

(blog) Het leven is (g)een feestje

Er wordt door veel mensen gezegd dat het leven een feestje is, dat je het moet vieren. Als iemand dat tegen mij zegt dan denk ik altijd “wat ben jij aan het ontlopen?”. Ik weet dat dit bij mij ligt, omdat ik het leven niet als een groot feest kan zien. Er zijn te veel dingen die ik meemaak en meegemaakt heb waardoor ik het niet zo kan zien. Er is te veel ellende in de wereld, er gebeuren in de huidige maatschappij te veel dingen waardoor ik het leven niet als feest kan bekijken.

Niet dat ik somber ben, ik ben op een punt aangekomen dat ik dat heb overwonnen, ik kan alleen het feest niet vieren. Misschien moet ik zeggen nog niet, al denk ik dat die tijd nooit zal komen. In mijn werk kom ik te vaak mensen tegen die het gevoel hebben niet thuis te horen in deze maatschappij. Dat zij nergens aansluiting kunnen vinden, dat ze de maatschappij niet snappen. Ik begrijp dat, want ook ik snap het meestal niet. Maar ik heb een doel gevonden waardoor ik in staat ben om mijn weg te vinden in deze maatschappij. Een van de belangrijkste aspecten daarin is dat ik gewoon mijzelf ben en doe wat ik wil doen.

Ik ben op dit moment een boek aan het lezen dat gaat over indigokinderen. En ik moet zeggen dat ik daar best wel veel in herken, bij mijzelf maar ook bij anderen waar ik mee te maken heb. Een van de schrijvers zegt op een bepaald moment “Het leven moet je zien als een spel, je hoeft het niet goed te vinden, niet mee eens te zijn wat er allemaal gebeurd, je moet het gewoon meespelen”. Daar kan ik mij wel in vinden, het geeft inderdaad een soort rust als je het spel meespeelt. Vanuit die rust kun je dan proberen dingen (de spelregels) aan te passen waar je het niet mee eens bent. “Wees jezelf en speel het spel. Je voelt dan minder weerstand en de energie die je dan overhoudt kun je constructief inzetten om het spel naar je hand te zetten.” De schrijver heeft het dan wel over indigo’s, maar dit geldt voor veel mensen. Als je stopt om je te verzetten bespaar je veel energie, energie die je veel effectiever in kunt zetten.

Ik besef heel goed dat er ook mensen zijn die geprobeerd hebben om het spel mee te spelen, maar tot de groep mensen horen die aan het verliezen zijn. Ook al spelen ze zo goed mogelijk mee, het lukt hen niet om te voldoen aan alle spelregels. Zij vallen hierdoor buiten de boot. Ik ben regelmatig met mensen in gesprek die tot deze groep horen. Sommigen hebben ondersteuning nodig, een extra uitleg van de spelregels, maar anderen kunnen het spel gewoon niet meer meespelen. Ligt dit dan aan hun? Ik denk van niet. Tenminste niet alleen aan hun. Het zijn vaak mensen die niet tegen onrecht kunnen en daar continu mee geconfronteerd worden. Er doen aan het spel genoeg mensen mee die “valsspelen” en dat is onrecht. Een reden voor mensen om niet meer deel te nemen aan het spel. Het spel van het leven is voor hun geen feest, zij genieten niet en verlaten het feest of staan op het punt het feest te verlaten en zijn afscheid aan het nemen.

Jammer genoeg verlaten zij het feest alleen. Zij worden niet begeleid naar de uitgang maar moeten de weg alleen afleggen. Soms komen zij mensen tegen die proberen te verhinderen dat ze weggaan, “want het feest is leuk en gezellig”, mensen die ze de verkeerde kant op wijzen. Hierdoor komen zij steeds meer in het nauw, raken verward en krijgen hun gevoel bevestigd dat zij terecht van het feestje willen vertrekken. Een moeilijk en eenzaam afscheid. Dat verdient niemand, iedereen heeft recht op een menswaardig afscheid. Hoe mooi zou het zijn als iemand het feest kan verlaten en daarbij uitgeleide wordt gedaan door mensen die wat betekenen voor de vertrekkende persoon.

Ik vind het jammer dat mensen die het feestje niet leuk vinden dit niet gewoon kunnen zeggen zonder dat iedereen gaat proberen hen op andere gedachte te brengen (opdringerig en/of onder dwang). Als je aangeeft het feestje niet leuk te vinden zet je jezelf buiten de groep (maatschappij) want dat kan niet, dat mag niet. Het feestje is leuk en je moet ervan genieten, net als alle anderen. Als iedereen het leuk en gezellig vindt en jij niet dan zie jij het kennelijk verkeerd. Je wilt niet dat mensen gaan denken dat jij maar een rare vogel bent (zacht uitgedrukt). Een goede reden om uit schaamte maar niks te zeggen en het feestje op den duur stiekem te verlaten. Eenzaam, met al je pijn en verdriet.

Nee, het leven hoeft geen feestje te zijn. Het spel van het leven is niet altijd leuk en gezellig. Het enige wat je kunt doen is er het beste van maken en medespelers te vinden die het spel op dezelfde manier spelen als jou. Mensen die het leven ook geen leuk feestje vinden. Door samen het spel te spelen en aan het feestje deel te nemen wordt het misschien beter te doen. Misschien kun je samen ervoor zorgen dat de spelregels duidelijker voor je worden of misschien kun je ze zelfs aanpassen. Je bevindt je dan in ieder geval in gezelschap waar je je niet hoeft te schamen en je gewoon jezelf kunt zijn. Misschien een rustpunt waar je weer wat energie kunt opdoen om weer een stukje verder te spelen en te feesten.

Wil jij het feest eigenlijk ook verlaten, snap jij het spel ook niet (meer)? Praat hier dan over. Je kunt bellen met de luisterlijn. De mensen aan de lijn staan 24 uur per dag voor je klaar om naar je te luisteren en met je in gesprek te gaan. Zij hebben niet alleen een landelijk nummer, maar zijn ook via lokale nummers te bereiken (https://www.deluisterlijn.nl/ik-zoek-hulp-home/de-luisterlijn-telefoon.html).

Je kunt ook bellen met 113online (0900-0113) of via hun website via de chat contact maken.

Woon je in Friesland dan kun je eventueel deelnemen aan de lotgenotengroep voor mensen met suïcidale Gedachten in Leeuwarden (info@suicidepreventiecentrum.nl).

Woon je in Groningen dan kun je in gesprek met ervaringsdeskundigen bij het Expertisecentrum Trauma & Verlies (https://www.ec-tv.nl/ervaringsdeskundigheid/). Je kunt daar ook terecht als je niet bij het Expertisecentrum in behandeling bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *