info@suicidepreventiecentrum.nl

Sumona

Het Sumona team is bereikbaar in verschillende gemeenten. Ben je inwoner van een van deze gemeenten en heb je behoefte aan ondersteuning in verband met suïcidaliteit dan kun je in aanmerking komen voor ondersteuning door het Sumona Team.

Bij Sumona gaat het om samenwerken. Niet alleen samenwerking tussen organisaties, maar vooral samenwerken met jou als deelnemer. Jij bepaalt de route en het Sumona team en de betrokken ketenpartners lopen die route met je mee.

Het Sumona Team bestaat uit medewerkers van verschillende organisaties. Een aantal van hen hebben zelf te maken gehad met suïcidaliteit. Zelf of als naaste. Het Sumona team geeft geen ondersteuning als hulpverlening, zij leveren in die zin geen zorg. Zij ondersteunen je door het onderzoeken van de behoefte en het zoeken van gepaste hulp.

Hoe het werkt

Je wordt aangemeld door een organisatie of instelling. De aanmelder krijgt van ons een bevestiging van aanmelding, een bevestiging van 1e contact en een melding als de ondersteuning wordt afgesloten. Verder wordt er geen informatie uitgewisseld.

Na aanmelding bij het team wordt er door een van de teamleden contact opgenomen om een kennismakingsafspraak te maken. Na dit gesprek wordt er gekeken welke medewerker er het beste bij jou past. Met hem of haar ga je onderzoeken welke vorm van ondersteuning jij nodig hebt.

Het Sumona team biedt verschillende vormen van ondersteuning: ondersteunende gesprekken, monitoringsgesprekken en nazorg. 

Je kunt kiezen voor monitoringsgesprekken. Je hebt dan de mogelijkheid om gedurende een jaar een aantal keer met een teamlid te praten over je gedachten en hoe het met je gaat. Heb je toch behoefte om vaker contact te hebben dan kan je gebruik maken van de mogelijkheid om ondersteunende gesprekken te voeren.

Kies je voor ondersteunende gesprekken dan ga je samen met het teamlid onderzoeken wat jij nodig bent om je staande te houden. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van het zelfhulpboek “Piekeren over zelfdoding”. Dit boekje kan je helpen om de duidelijk te krijgen waar jij behoefte aan hebt, welke ondersteuning jij nodig bent. Deze ondersteunende gesprekken vinden ongeveer 12 keer in een half jaar plaats. Dit is afhankelijk van wat jij wilt, de 12 keer is dan ook een richtlijn.

Nazorg gesprekken zijn vooral bedoeld om je te ondersteunen na een poging. Het is nogal iets wat je hebt meegemaakt en het kan fijn zijn als je daar met iemand open over kunt praten. Vaak is dat makkelijker met iemand die geen deel uitmaakt van je directe omgeving. Het Sumona Team biedt je die mogelijkheid. Hoevaak je in gesprek gaat bepaal jij samen met het teamlid.

Het Sumona team is op dit moment actief in de volgende gemeenten:

  • Putten
  • Ermelo
  • Harderwijk
  • Nunspeet
  • Elburg
  • Oldebroek
  • Zeewolde

De aanmeldingen verlopen via het Suïcide Preventie Centrum Noord-Veluwe.