info@suicidepreventiecentrum.nl

Suïcidepreventie Groningen

In de provincie Groningen pleegden in 2020 13,4 mensen per 100.000 inwoners zelfmoord. Hiermee ligt het gemiddelde in de provincie Groningen hoger dan het landelijke gemiddelde (CBS, 2021). 

EemsdeltaGroningenHet HogelandMidden GroningenOldambt
PekelaStadskanaalVeendamWesterkwartierWesterwolde

Lentis GGZ Groningen

Vanuit de gehele provincie Groningen kunnen patiënten in crisis dag en nacht terecht bij de crisisdienst van Lentis via 050 522 35 55. Lentis is in 2012 gestart met een breed suïcidepreventieprogramma. Ze willen beschikbaar zijn voor mensen die suïcide overwegen, voor hun naasten en voor nabestaanden. Bekijk daarom ook het aanbod op het gebied van preventie. Voor vragen en informatie kun je mailen (Lentis GGZ, 2022). 

Lentis biedt geestelijke gezondheidszorg, forensische gezondheidszorg en ouderenzorg in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. We verlenen onze hulp aan kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Cliënten kunnen bij ons terecht na een verwijzing van een huisarts of specialist. Onze vier zorggroepen zijn Lentis, Dignis, Jonx en Forint. Lentis beschikt over zorgvormen die uniek zijn in het Noorden, zoals onze 24/7 crisisdienst voor iedereen uit de provincie Groningen (Lentis GGZ, 2022).

Lentis heeft locaties in de volgende gemeenten van provincie Groningen: Groningen (Groningen), Delfzijl (Eemsdelta), Stadskanaal (Stadskanaal), Winschoten, Scheemda & Finsterwolde (Oldambt), Veendam, Uithuizen & Winsum (het Hogeland), Hoogezand (Midden-Groningen), Leek (Westerkwartier). 

Spoed voor jeugd Groningen

U kunt Spoed voor jeugd Groningen bellen in crisissituaties bij kinderen en jongeren tot 18 jaar. Dag en nacht bereikbaar (Spoed voor Jeugd, 2021). 

https://spoedvoorjeugdgroningen.nl/

Universitair centrum Psychiatrie Groningen

Het universitair centrum psychiatrie biedt crisisopname en verscheidene behandelingen voor depressie (UMCG, z.d.). 

https://www.umcg.nl/-/depressie-over-de-ziekte

Gemeente Eemsdelta

De gemeente Eemsdelta heeft circa 45.500 inwoners. 

Gemeente Groningen

De gemeente Groningen heeft ongeveer 234.600 inwoners. 

Groep nabestaanden van suïcide – Anke van Helden

In mijn praktijk ontmoette ik de afgelopen jaren een aantal prachtige mensen met een groot verdriet. Ze hadden één ding gemeen: iemand van wie ze houden is door suïcide niet meer tastbaar dicht bij hen. Ze bleven achter met een overvol vat vol gevoelens en vragen. Hun verhalen raakten me. Hoewel ik het intense missen van iemand die je zo lief is heel goed ken, ontmoette ik bij deze mensen iets wat hun rouw complexer maakt. De rouw die volgt na zelfdoding kent onnoemelijk veel kleuren (van Helden, 2022). 

https://ankevanhelden.nl/wat-doe-ik/rouw-verlies-groningen/

Supranet gemeente Groningen

Regionaal nemen we deel aan de Supranet Community. De gemeente Groningen doet in onze provincie mee met een proeftuin. Het plan is om in de wijk, op school en bij de huisarts trainingen te geven om signalen te leren herkennen en op de juiste plek te brengen. In het project doen de GGD, Humanitas, Wij-teams, scholen en een aantal huisartsen mee (Lentis, 2017). In de regio Groningen worden de wijkteams als cruciale ketenpartner getraind in suïcidepreventie (Kompassie, 2017). 

Maatjes voor leven Humanitas Groningen

Maatjes voor leven is bedoeld voor mensen die een suïcidepoging hebben gedaan of hieraan denken, en zich opnieuw met het leven willen verbinden.

De vrijwilligers van Maatjes voor leven oordelen niet, maar geloven wel dat het leven de moeite waard is. Ze brengen ieder hun eigen levenservaring mee en hebben een training op maat gevolgd. Maatjes voor leven verbinden zich maximaal een jaar aan een deelnemer. Samen geven ze het contact vorm (Humanitas, z.d.). 

https://www.humanitas.nl/afdeling/Groningen_Stad/activiteiten/maatjes-voor-leven/

@Ease Groningen

Gedachten aan zelfmoord? Bij @ease kun je daar altijd over praten tijdens onze openingstijden. Zonder afspraak binnenlopen op dinsdag van 15:00-18:00. Daarnaast meerdere dagen per week bereikbaar op de chat (@ease, z.d.). 

https://ease.nl/groningen.php

Stichting Nabestaan na Zelfdoding Groningen

Stichting Nabestaan na Zelfdoding Groningen organiseert voor nabestaanden ontmoetingsgroepen en individuele contacten. Door ontmoetingen met andere nabestaanden merk je dat je niet alleen staat (SNZG, 2022). 

https://snzg.nl/

https://www.accare.nl/locaties-contact?f%5Blocation%5D=groningen

Polikliniek Accare Haren

Accare biedt (onder andere) haar eigen werknemers de training Omgaan met Suïcidaal Gedrag. Ook heeft Accare een zero suicide beleid (Accare, 2022).

https://www.accare.nl/locaties-contact?f%5Blocation%5D=groningen

Gemeente het Hogeland

De Gemeente het Hogeland heeft circa 48.000 inwoners. 

Gemeente midden Groningen

De Gemeente midden Groningen heeft circa 60.800 inwoners. 

Gemeente Oldambt

De Gemeente Oldambt heeft circa 35.500 inwoners

Gemeente Pekela

De gemeente Pekela heeft circa 12.100 inwoners. 

Gemeente Stadskanaal

De gemeente Stadskanaal heeft circa 31.900 inwoners. 

Jonx Stadskanaal

Blijf jij aan zelfdoding denken? Ga dan naar je huisarts. Het kan fijn zijn om een goede vriend(in) of je ouders mee te nemen. Je huisarts kan je eventueel naar Jonx doorverwijzen, als je last hebt van een angst- of depressieve stoornis. Bij ons leer je omgaan met je zelfmoordgedachten (Jonx, 2021). 

https://www.jonx.nl/locaties/jonx-stadskanaal/

Gemeente Veendam

De gemeente Veendam heeft circa 27.400 inwoners.

Molendrift

Een groot aantal zorgorganisaties, waaronder Molendrift, zet samen de schouders onder een betere suïcidepreventie in de gemeente Groningen (Oosterhoff, 2018). 

https://www.molendrift.nl/nieuws/565-zorgorganisaties-en-scholen-in-groningen-samen-tegen-suicide

Gemeente Westerkwartier

De gemeente Westerkwartier heeft circa 64.300 inwoners.

Gemeente Westerwold

De gemeente Westerwolde heeft circa 26.700 inwoners.