info@suicidepreventiecentrum.nl

Nederlands Diversen

Handreiking Samenwerken met naasten bij suïcidaliteit
Handreiking Samenwerken met naasten bij suïcidaliteit

Samenwerken met naasten biedt kansen! Het kan je helpen de behandeling te versnellen en geeft je patiënt toekomstperspectief. Maar wie zijn die naasten? Hoe werk je met hen samen en wat houdt die samenwerking precies in? En wat doe je als een patiënt niet wil samenwerken? In deze handreiking vind je antwoorden en handvatten.

Sumona Noord-Veluwe

De uitgebreide aanvraag van de pilot Sumona Noord Veluwe

Licht – Het levensverhaal van onze dochter
Licht – Het levensverhaal van onze dochter

Baukje Tolsma – de Vries uit Burum is moeder van Femke en schrijft na de suïcide van haar dochter over haar leven.

Femke’s leven was vol van vreugde, liefde en dankbaarheid, maar zorgen en verdriet waren ook aanwezig. Na Femke’s dood moesten haar ouders verder leven met verdriet en allerlei vragen.

Dit boek neemt ons mee in de diepte van menselijk lijden, maar vooral naar het Licht dat ook in de dood en in rouw kan overwinnen. Het boek wil Femke eren, niet als slachtoffer, maar als kind van het Licht. Zij zocht en vond de dood, maar vooral het Leven.

“Het boek is ter heling geschreven door en voor Baukje. Ook voor anderen kan dit boek genezend, troostend en helpend werken en tot leven komen”

Herman F. de Vries

 

Het boek is te bestellen via onderstaande link of door een mail te sturen naar btdv28licht@outlook.com

Leven met een Suïcidale naaste
Leven met een Suïcidale naaste

‘Leven met een suïcidale naaste’ is een gratis online brochure van MIND Ypsilon voor familieleden en naasten van iemand met gedachten aan zelfdoding.
De uitgave zit vol ervaringen, informatie en tips over hoe je je suïcidale naaste kunt ondersteunen. Over het taboe en de schaamte die over zelfdoding bestaan. Maar vooral over hoe je als naaste op de been blijft en van wie je daarbij hulp kunt krijgen.

De brochure is gemaakt in samenwerking met MIND, 113 Zelfmoordpreventie, Suïcide Preventie Centrum, Stichting Herstelproces, Aurora, kennisnetwerk voor zelfdodingspreventie, Stichting Zelfbeschadiging en Plusminus.

De brochure is tot stand gekomen met hulp van ZonMw en de stichting Vrienden van Ypsilon en is gratis te downloaden.

Richtlijn Suïcidaliteit VCPV
Richtlijn Suïcidaliteit VCPV

Deze verpleegkundige richtlijn is bedoeld om de verpleegkundige problemen rondom suïcidaliteit inzichtelijk
te maken. Elk jaar moeten mensen behandeld worden in het algemeen ziekenhuis vanwege een suïcidepoging.
Het verplegen van een suïcidale patiënt in een niet-psychiatrische instelling kan bemoeilijkt worden doordat de verpleegomgeving niet aangepast is op de specifieke zorgvragen. In een open instelling is continu toezicht niet
altijd gewaarborgd; een ziekenhuis is een omgeving met open deuren, vol gevaarlijke materialen. Verpleegkundigen voelen zich soms niet voldoende vaardig om een suïcidale patiënt te begeleiden. Daarnaast is de werkdruk hoog en is er meestal weinig tijd voor extra aandacht of gesprekken

Supremocol brochure
Supremocol brochure

SUPREMOCOL is een regionaal project dat bestaat uit een samenwerking tussen o.a. GGz Breburg, andere GGz instellingen, huisartsen, jeugdartsen, SEH, PAAZ, NS, ProRail en gemeenten in Noord-Brabant. Het doel van SUPREMOCOL is om het aantal zelfdodingen te laten dalen met minstens 20%. Hiervoor wordt o.a. gebruik gemaakt van een onlinemonitoringssysteem voor mensen die het risico lopen om tot suïcide over te gaan.

10 tips voor naasten
10 tips voor naasten

De Ivonne van de Ven Stichting heeft de “10 Tips voor Naasten” opgesteld. Een praktische, informatieve handleiding waarmee zij de naasten een hart onder de riem willen steken.