info@suicidepreventiecentrum.nl

Mijn batterij is bijna leeg

Is je batterij bijna leeg? Dan wordt het hoog tijd dat je je batterij gaat opladen. Maar hoe doe je dat? Op welke manier krijg jij weer een volle batterij?

Ben je naaste van iemand met suïcidale gedachten? Onderaan deze pagina staat welke ondersteuning het SuïcidePreventieCentrum jou kan bieden.

Als je batterij bijna leeg is, is de kans groot dat je je nog ellendiger gaat voelen, dat je het gevoel hebt dat je totaal op bent. Je denkt dat je nooit weer de oude kunt worden, dat je niks meer kunt. Het negatief over jezelf denken kan erg toenemen. Je bent nergens goed voor, je kunt niks meer en dus voel je jezelf nutteloos. Een last voor de mensen om je heen. Kortom, je gedachten aan de dood nemen sterk toe.

Op het moment dat je zo denkt is het erg moeilijk om keuzes te maken, je weet het gewoon niet meer. Dit kan ertoe leiden dat je denkt dat het beter is dat je er niet meer bent. Beter voor jezelf en beter voor je omgeving. Dit is het moment dat je ondersteuning kan gebruiken, dat je even hulp in moet schakelen om alles op een rijtje te zetten. Hulp van iemand die jou kan helpen om keuzes te maken. Misschien heb je wel mensen in je omgeving met wie je erover zou willen praten, maar durf je niet. Je weet niet hoe de ander gaat reageren, misschien ondernemen ze acties waar je niet op zit te wachten, misschien schrikken ze, verklaren je voor gek of heb je het gevoel dat zij je niet serieus nemen.

Ondersteuning

Het SuïcidePreventieCentrum kan jou helpen. De mensen die aan het centrum verbonden zijn hebben te maken (gehad) met suïcidale gedachten, zelf of als naaste. Zij begrijpen wat deze gedachten met je kunnen doen. Zij hebben voor zichzelf een manier gevonden om met de gedachten aan de dood om te gaan en schrikken niet als anderen hierover praten. Zij bieden je een oordeelloos luisterend oor, kunnen samen met jou opzoek gaan naar wat voor jou helpend kan zijn. Wat voor jou handvatten oplevert om met je gedachten om te kunnen gaan.

Individuele ondersteuning

Het SuïcidePreventieCentrum biedt individuele ondersteuning door (familie) ervaringsdeskundigen. Dit kan face – to – face, via telefoon (bellen/beeldbellen), via WhatsApp of via chat. Wat voor jou het prettigste is.

Je kunt bij het SuïcidePreventieCentrum terecht voor gesprekken met ervaringsdeskundigen. De ervaringsdeskundige heeft zelf te maken gehad met suïcidale gedachten en weet daardoor wat jij meemaakt, begrijpt daadwerkelijk wat jij bedoeld. Hij of zij gaat samen met jou op zoek naar wat voor jou helpend is, wat jij nodig hebt op het moment. In een later stadium kan de ervaringsdeskundige je ook ondersteunen bij het zoeken naar handvatten die ervoor kunnen zorgen dat je batterij niet te leeg loopt.

Naasten kunnen bij het SuïcidePreventieCentrum terecht voor gesprekken met familie ervaringsdeskundigen (naasten van..) en/of ervaringsdeskundigen. Het in gesprek gaan met iemand die met suïcidale gedachten te maken heeft gehad heeft het voordeel dat je die vragen kunt stellen die je aan je naaste (de persoon met suïcidale gedachten) niet durft te stellen. Je kunt met een familie ervaringsdeskundige in gesprek om samen te onderzoeken wat je kan helpen om zelf staande te blijven en welke handvatten je hebt om met iemand met suïcidale gedachten om te gaan.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Vul dan onderstaand formulier in, er neemt dan zo snel mogelijk iemand contact met je op.