info@suicidepreventiecentrum.nl

Mijn batterij begint leeg te lopen

Begint je batterij leeg te lopen? Dan ben je toe aan een moment van bijtanken. Maar hoe doe je dat? Waar krijg jij weer energie van?

Het is erg makkelijk om te zeggen dat je je batterij weer op kunt laden door leuke en ontspannende dingen te gaan doen. Het klopt wel, en dat weet jezelf meestal ook wel, maar wat vind je leuk? En als je dat wel weet, hoe maak je de stap van weten naar doen?

Ben je naaste van iemand met suïcidale gedachten? Onderaan deze pagina staat welke ondersteuning het SuïcidePreventieCentrum jou aan kan bieden.

Het verliezen van energie kan met zich meebrengen dat je je somber gaat voelen, dat je continu moe bent. Je gaat misschien denken dat je nooit weer de oude kunt worden, dat je niks meer kunt. Je kunt hierdoor negatief over jezelf gaan denken. Je bent nergens goed voor, je kunt niks meer en dus voel je jezelf nutteloos. Een last voor de mensen om je heen.

Op het moment dat je zo denkt is het erg moeilijk om keuzes te maken, je weet het gewoon niet meer. Dit kan ertoe leiden dat je denkt dat het beter is dat je er niet meer bent. Beter voor jezelf en beter voor je omgeving. Dit is het moment dat je ondersteuning kan gebruiken, maar waar zoek je dat zonder dat je de mensen in je omgeving er mee lastig valt. Misschien heb je wel mensen in je omgeving aan wie je het zou willen vertellen, maar durf je niet. Je weet niet hoe de ander gaat reageren, misschien ondernemen ze acties waar je niet op zit te wachten, misschien schrikken ze, verklaren je voor gek of heb je het gevoel dat zij je niet serieus nemen.

Ondersteuning

Het SuïcidePreventieCentrum kan jou helpen. De mensen die aan het centrum verbonden zijn hebben te maken (gehad) met suïcidale gedachten, zelf of als naaste. Zij begrijpen wat deze gedachten met je kunnen doen. Zij hebben voor zichzelf een manier gevonden om met de gedachten aan de dood om te gaan en schrikken niet als anderen hierover praten. Zij bieden je een oordeelloos luisterend oor, kunnen samen met jou opzoek gaan naar wat voor jou helpend kan zijn. Wat voor jou handvatten oplevert om met de gedachten om te kunnen gaan.

Individuele ondersteuning

Het SuïcidePreventieCentrum biedt individuele ondersteuning door ervaringsdeskundigen. Dit kan face – to – face, via telefoon (bellen/beeldbellen), via WhatsApp of via chat. Wat voor jou het prettigste is.

Lotgenotengroep

Het SuïcidePreventieCentrum biedt je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan groepsbijeenkomsten. Het als lotgenoten met elkaar in gesprek gaan biedt je herkenning, erkenning, begrip en handvatten. De groepsbijeenkomsten worden begeleid door ervaringsdeskundigen die zelf met suïcidale gedachten te maken hebben gehad.

Naasten

Het SuïcidePreventieCentrum biedt niet alleen ondersteuning voor mensen die zelf met suïcidale gedachten te maken hebben. Ook voor naasten (in de breedste zin van het woord) biedt het SuïcidePreventieCentrum ondersteuning. Naasten hebben niet alleen te maken met iemand die suïcidale gedachten heeft maar hebben ook te maken met hun eigen gedachten en gevoel. Lotgenotencontact kan hen erkenning, herkenning en handvatten opleveren. Want wie begrijpt je nu beter dan iemand die hetzelfde mee maakt.

Individuele ondersteuning

Naasten kunnen bij het SuïcidePreventieCentrum terecht voor gesprekken met familie ervaringsdeskundigen (naasten van..) en/of ervaringsdeskundigen. Het in gesprek gaan met iemand die met suïcidale gedachten te maken heeft gehad heeft het voordeel dat je die vragen kunt stellen die je aan je naaste (de persoon met suïcidale gedachten) niet durft te stellen. Je met een familie ervaringsdeskundige in gesprek om samen te onderzoeken wat je kan helpen om zelf staande te blijven en welke handvatten je hebt om met iemand met suïcidale gedachten om te gaan.

Lotgenotengroep

Het SuïcidePreventieCentrum biedt naasten de mogelijkheid om deel te nemen aan groepsbijeenkomsten. Het als lotgenoten met elkaar in gesprek gaan biedt je herkenning, erkenning, begrip en handvatten. De groepsbijeenkomsten worden begeleid door (familie) ervaringsdeskundigen die te maken hebben gehad met een naaste met suïcidale gedachten.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Vul dan onderstaand formulier in, er neemt dan zo snel mogelijk iemand contact met je op.