info@suicidepreventiecentrum.nl

Lotgenotengroep voor naasten

Soms komt het voor dat je met je verhaal, je gedachten en je vragen niet terecht kunt bij een hulpverlener of bij iemand in je omgeving. Dat kan omdat je het niet wilt, je wilt je omgeving niet belasten met dat wat jou bezighoudt. Het kan ook zijn dat je geen antwoorden krijgt op je vragen of niet weet aan wie je die vragen kunt stellen.

Het praten over je naaste met suïcidale gedachten kan veel opluchting brengen, net als het praten over wat dat met jou doet. Het onbevangen praten over wat je bezighoudt met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt/meemaakt kan erg fijn zijn. Daarnaast is het ontmoeten van mensen die hetzelfde meemaken als jou een verademing, je bent niet de enige die hiermee rondloopt.

In lotgenotengroepen vind je mensen die hetzelfde als jou hebben meegemaakt/meemaken. Zij zijn net als jou opzoek naar herkenning en begrip, naar handvatten om met de situatie om te gaan. Door daar samen, onder begeleiding van twee ervaringsdeskundigen, over te praten kunnen we elkaar ondersteunen en helpen om die handvatten te vinden en ook daadwerkelijk in te kunnen zetten.

Het SuïcidePreventieCentrum is van mening dat het delen van je verhaal, je gedachten en je gevoel voor naasten net zo belangrijk is als voor iemand die zelf met suïcidale gedachten rondloopt. Als naaste heb je ook te maken met een ingrijpende gebeurtenis, net als iemand met suïcidale gedachten doorloop je als naaste ook een herstelproces.

De medewerkers van het SuïcidePreventieCentrum weten uit eigen ervaring dat het praten over je gedachten met iemand die het zelf heeft meegemaakt erg prettig is. Het geeft herkenning, dat je niet de enige bent, en begrip. Iemand die het zelf heeft meegemaakt begrijpt echt hoe je je voelt, wat het met je doet. Hij of zij kan je misschien helpen door tips te geven, handvatten te geven om met de situatie om te gaan. Altijd gericht op het positieve.

Waar en wanneer?

Er is een groep actief in Harderwijk en Den Haag.

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier: