info@suicidepreventiecentrum.nl

Individuele Ondersteuning

Naast lotgenotencontact door middel van lotgenootgroepen, is het ook mogelijk om individueel lotgenootcontact te hebben. Soms is het deelnemen aan een groep nog iets te spannend, te moeilijk, en praat iemand liever met een een persoon. De ervaringsdeskundigen van het Suïcide Preventie Centrum maken graag ruimte om 1-op-1 contact mogelijk te maken voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Wat kan iemand verwachten van een individueel gesprek? Een persoonlijk gesprek kan het begin zijn van herstel, want dat start altijd met het bespreekbaar maken van je gedachten. Tijdens het gesprek kun je open over je gedachten praten met iemand die met dezelfde gedachten te maken heeft gehad. De ervaringsdeskundige met wie je in gesprek gaat luistert naar je verhaal zonder een oordeel te vellen. Er gaan geen alarmbellen af op het moment dat je je gedachten deelt, er vinden geen ‘interventies’ plaats.

Het in gesprek gaan kan je ruimte geven in je hoofd, ruimte voor andere gedachten. Het brengt erkenning en herkenning en je praat met iemand die jou daadwerkelijk begrijpt, want hij/zij heeft het ook zelf meegemaakt. Het gesprek biedt jou dan ook de mogelijkheid om de druk van je gedachten te verminderen.

Naasten en Nabestaanden

De individuele ondersteuning is niet allen beschikbaar voor mensen die met suïcidale gedachten rondlopen, ook voor de naasten en nabestaanden is er de mogelijkheid om met een lotgenoot in gesprek te gaan (familie ervaringsdeskundige). Misschien heb je als naaste vragen en wil je graag eens in gesprek met iemand die zelf met de gedachten te maken heeft gehad, ook dat is mogelijk.

Wegwijzer

Er kan ook een beroep gedaan worden op het Suïcide Preventie Centrum als je op zoek bent naar hulp, voor jezelf of voor je naaste, maar je niet weet waar je de geschikte hulp kunt vinden. De medewerkers kunnen je doorverwijzen naar een hulpverlener van de samenwerkende instellingen en organisaties, maar kunnen je ook helpen zoeken naar andere mogelijkheden.