info@suicidepreventiecentrum.nl

Boekenlijst

Er zijn veel boeken geschreven die te maken hebben met suïcide. Veruit de meeste boeken op dit gebied zijn geschreven door nabestaanden. Soms schrijven ook naasten en/of mensen die zelf suïcidaal zijn (geweest) een boek. Op deze lijst staan een aantal boeken die zeker de moeite van het lezen waard zijn. Het is zeker geen totaal overzicht, op de lijst staan boeken die door de medewerkers van het centrum gelezen zijn of waaraan zij meegewerkt hebben.

24 van de 100.000 – Frank Schaake

In 24 van de 100.000 pleit Frank Schaake, zelf ervaringsdeskundige en nabestaande, voor een heroriëntering op de omgang met mensen die suïcidale perioden doormaken. Om inzicht te verschaffen in de (belevings)wereld van mensen met suïcidale gedachten en gevoelens, heeft hij vierentwintig levensverhalen te boek gesteld van personen die een of meer suïcidale perioden hebben doorgemaakt.

Veruit de meesten van de vierentwintig geïnterviewden vonden uiteindelijk hun weg uit de spreekwoordelijke tunnel. Dit boek gaat daarmee niet alleen over wanhoop, maar juist ook over veerkracht.

De auteur biedt in dit boek handvatten, zowel aan individuen die suïcidale gedachten en gevoelens hebben, als aan de mensen uit hun omgeving. En aan (professionele) hulpverleners en beleidsmakers.

 

Joke

Een boek geschreven door Peter Dijksterhuis.

Samenvatting:

Joke is er altijd geweest. Daarom gaat dit boek over haar. Een portret van haar, haar levensverhaal. Ik breng haar een beetje terug bij haar vrienden, klasgenoten en familie. Het waarom van haar zelfmoord bespreek ik niet. Wel bespreek ik, ook met deskundigen, de mogelijkheden voor suïcide preventie. Met de kennis en ervaring van nu kunnen velen geholpen worden, jongeren en ouderen. Het is een verplichte taak voor professionals, ervaringsdeskundigen, familie en vrienden. Iedereen kan de persoon zijn om de verbinding te maken. Stel de juiste, persoonlijke vragen en luister. Maak samen een plan.