info@suicidepreventiecentrum.nl

Begeleiders

De online lotgenotengroep voor mensen met suïcidale gedachten wordt begeleid door twee ervaringsdeskundigen. Hieronder stellen zij zich kort voor:

Ik wil me graag voorstellen. Mijn naam is Eva, ik ben 24 en ik leid een rustig leven in Leiden. Doordeweeks studeer ik en in het weekend ga ik naar mijn ouders of spreek ik af met vrienden om samen te eten en een leuke film te kijken. Dit bevalt me goed, maar dat is lang niet altijd zo geweest. Twee jaar geleden heb ik, na een periode van psychische problemen en moeite met het leven, een poging gedaan om uit het leven te stappen. Na deze poging ben ik tot een belangrijke realisatie gekomen: mijn periode van suïcidaliteit was vooral ook een periode van eenzaam. Ik wilde graag delen, maar dat was moeilijk voor mij en voor de mensen om heen. Ik besloot om contact op te nemen met lotgenoten en mijn verhaal te vertellen, om te kunnen delen en om te laten zien dan moeilijke onderwerpen als suïcidaliteit vooral besproken moeten worden. Zo ben ik bij Herstelproces Online gekomen, waar ik met mensen praat over suïcidaliteit. Omdat iedereen moet weten dat je erover kan en mag praten, dat erover praten niet gevaarlijk is, en niemand alleen hoeft te zijn hierin.

Mijn naam is Koos, 54 jaar. Tijdens en na mijn studie tot ervaringsdeskundige in de zorg ben ik als ervaringsdeskundige werkzaam geweest bij het FACTteam (ambulante zorg) van GGz Centraal in Ermelo. Nu ben ik als onafhankelijk ervaringsdeskundige werkzaam voor verschillende gemeenten en organisaties. Daarnaast zet ik mij met de Stichting Herstelproces in voor mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Vanuit mij eigen ervaring ben ik mij gaan inzetten voor mensen die te maken hebben (gehad) met zelfdoding of suïcidale gedachten. Ik heb geleerd, uit mijn eigen ervaring, dat het praten hierover enorm kan opluchten. Het onbevangen in gesprek gaan met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt en zonder oordeel met je in gesprek gaat kan je een heel prettig en fijn gevoel geven.