info@suicidepreventiecentrum.nl

Lotgenotengroep Breda

De lotgenotengroep in Breda is bedoeld voor jongeren die te maken hebben met suïcidale gedachten. Het Suïcide Preventie Centrum start deze lotgenotengroep in samenwerking met de afdeling jeugd van GGz Breburg en jeugdwerk Breda. Dit betekend niet dat je als deelnemer bij een van deze organisaties in behandeling moet zijn om aan deze groep mee te doen. Iedereen die te maken heeft met suïcidale gedachten en hierover wil praten met lotgenoten is welkom.

Gespreksbegeleiders

De gespreksbegeleiders zijn ervaringsdeskundige en ook als zodanig werkzaam bij de verschillende instellingen en organisaties. Zij hebben een opleiding gevolgd op het gebied van ervaringsdeskundige op MBO of HBO niveau en beschikken over de nodige ervaring in het begeleiden van groepsgesprekken. De begeleiders gaan ook zeker de moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Het bespreekbaar maken van en het praten over suïcide en het hebben van suïcidale gedachten is een van de speerpunten van het SuïcidePreventieCentrum.

In Breda wordt de lotgenotengroep begeleid door twee ervaringsdeskundigen.

“Vanuit mij eigen ervaring ben ik mij gaan inzetten voor mensen die te maken hebben (gehad) met zelfdoding of suïcidale gedachten. Ik heb geleerd, uit mijn eigen ervaring, dat het praten hierover enorm kan opluchten. Het onbevangen in gesprek gaan met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt en zonder oordeel met je in gesprek gaat kan je een heel prettig en fijn gevoel geven. De herkenning en het begrip dat ik heb ervaren toen ik  met lotgenoten in gesprek kwam bracht mij ruimte in mijn hoofd waardoor er plek ontstond voor andere gedachten.”

De groep in Breda start medio maart 2021. Wil je je voor de groep aanmelden dan kan dat via onderstaand formulier of via mail (lotgenoten@suicidepreventiecentrum.nl).